A Calaf, gran oferta d'exposicions

Dimecres, 10 de setembre de 2008

Aquests dies de Festa Major, s'han inaugurat a Calaf diverses exposicions que encara podran visitar-se durant les properes setmanes. Es podrà visitar fins el 21 de setembre l'exposició de pintures de Joan Tarragó , emplaçada a Cal Felip, que conté una selecció de l'extensa obra d'aquest artista calafí. Al Casal de Calaf, fins el 30 de setembre es pot visitar la interessant exposició “Baldomero Oller. Un anarquista calafí a Montjuïch” . Finalment, la joieria El Gresol acollirà, del 15 al 29 de setembre, una exposició de l'artista manresana Susanna Ayala .

 


CALAF REDESCOBREIX EL SEU FILL ANARQUISTA BALDOMERO OLLER

El passat 3 de setembre, a dos quarts de vuit del vespre, tingué lloc a la sala de fusta del Casal de Calaf l'acte inaugural de l'exposició “Baldomero Oller, un anarquista calafí a Montjuïc”. Més de seixanta persones van reunir-se al Casal per recordar la figura d'aquest anarquista nascut a Calaf el 1859 i que va protagonitzar i patir, a la seva pròpia pell, alguns dels esdeveniments cabdals de la història de Catalunya en el tombant del segle XIX al XX. L'exposició és fruit del treball de recerca i investigació dut a terme pels escriptors anoiencs Antoni Dalmau i Josep Maria Solà amb l'ajuda del nét de Baldomero, Josep Maria Oller Ciuró.

Organitzada per l'Ajuntament de Calaf, l'obertura de l'exposició fou a càrrec del tinent d'alcalde, Joan Caballol, el qual elogià la tasca de recuperació d'un fill il·lustre del poble gairebé oblidat per tothom. Al seu torn, Josep Maria Solà remarcà la importància d'aquesta exposició: per recuperar la nostra memòria històrica, per recuperar el significat de la paraula anarquisme, i per presentar al poble el nét i la seva família, assistents a l'acte. Josep Maria Oller va definir el seu avi com una persona autodidacta i culta, capaç de superar les adversitats sofertes (li faltaven dos dits de la mà esquerra per culpa de les tortures patides a la presó de Montjuïc) i, encara, inventor d'un globus dirigible que batejà amb el nom de “Catalunya”. Antoni Dalmau ressaltà les condicions de misèria i injustícia en què vivien els obrers catalans la immensa majoria dels quals eren anarquistes. Finalment, Montserrat Coberó, coordinadora de l'exposició, n'assenyalà la seva intenció pedagògica i itinerant.

Formada per tretze plafons de roba amb text i fotografies de l'època, i dividida en tres àmbits (Els orígens, El procés de Montjuïc i Periodista, activista, inventor), l'exposició es pot visitar fins al 12 d'octubre, i està encapçalada per unes paraules extretes del llibre Apòstols i mercaders (1957) del toranès Pere Foix: “L'anarquisme és intel·ligència i sentiment alhora; és el compendi de la perfecció humana”. L'apassionant biografia de Baldomero Oller es pot llegir al darrer lliurament (setembre 2008) de la Revista d'Igualada.

Josep M. Solà

 

Darrera actualització: 21.09.2023 | 11:57