Durant el Ple del 21 d'octubre de 2019 es va aprovar el Pla Estratègic 2019-29 que l'actual govern de Junts per Calaf (2023-2027) va presentar durant la campanya electoral i portava al seu programa. L'objectiu del pla és marcar una planificació estratègica com a eina del govern local per estimular la participació de la societat civil i el lideratge polític en la promoció de les polítiques públiques locals fins al 2029.
Aquest es basa en una diagnosi que recull les fortaleses i debilitats del municipi i defineix les seves oportunitats i amenaces a partir de l'anàlisi del territori des d'un punt de vista social, ambiental i econòmic.
Les línies estratègiques i accions del Pla Estratègic de Calaf estan planificades segons les tres àrees amb que s'organitza l'actual govern municipal: àrea social, àrea econòmica i àrea mediambiental.
Durant aquesta legislatura, l'equip de govern treballarà concretament en 21 compromisos:
1. “El Mercat de Calaf” és ja una marca coneguda arreu del país, però és realment el mercat que volem? Creiem que el nostre mercat hauria d'afavorir els productes de proximitat i ecològics, a fi de promoure la vida saludable i sostenible i dinamitzar les economies locals.
2. Seguirem endavant en el nostre objectiu de construir el tanatori, volem que Calaf i la seva àrea d'influència disposin d'aquestes instal·lacions tant necessàries que garanteixin als seus usuaris un servei immediat i pròxim.
3. Volem treballar per fer realitat la Residència per a gent gran, que les persones que viuen a Calaf es mereixen. Perquè és prioritat per a nosaltres donar recursos a les persones que decideixen envellir a la nostra vila, sigui quina sigui la seva opció. Volem fer de Calaf un poble que cuida.
4. Ens agrada estar al costat de les persones que viuen a Calaf, escoltar i compartir. Per això l'Ajuntament “us escolta i us respon” es traslladaran als diferents barris del municipi. Volem fer un Calaf participatiu amb totes vosaltres.
5. Creiem en l'emprenedoria com una de les eines per a l'arrelament juvenil i la retenció de talent. Donarem suport i acompanyament a qualsevol iniciativa emprenedora, amb propostes potents i imaginatives.
6. Perquè som una Vila acollidora, impulsarem una borsa d'habitatge que ofereixi un servei de mediació entre propietaris d'habitatges buits i llogaters, facilitant així la relació entre les dues parts.
7. Recolzarem i donarem suport a les petites i mitjanes empreses amb objectiu d'impulsar i fomentar la creació de noves iniciatives empresarials i de futur.
8. Fomentar el turisme com a motor econòmic amb la creació d'una Anella verda, per potenciar els valors patrimonials, paisatgístics, ambientals culturals i socials de Calaf. Fer créixer el projecte museu de les “ Botigues antigues de la plaça gran” amb nous espais i més activitats.
9. Iniciarem un Pla de manteniment i millora dels espais públics que permetrà condicionar i endreçar Calaf. Garantir l'accessibilitat i la seguretat és la nostra prioritat.
10. Apel·lem a la consciència ciutadana per fer plegats del camí a l'escola un itinerari segur per als nostres infants. Comprometem-nos amb el nostre futur
11. Volem que la nostra joventut es senti orgullosa de la nostra vila i en vulgui formar part, per això treballarem per donar les oportunitats que necessitin de feina, habitatge i oci.
12. Crearem el consell de la vila, un espai de trobada on tothom hi sigui representat. Per debatre, escoltar i aportar, entre totes, el que ens fa falta per fer, de Calaf, una vila més amable.
13. Volem assegurar una vila respectuosa, on tothom convisqui amb igualtat de condicions, sigui quina sigui la seva identitat de gènere o orientació sexual. Sense discriminacions, on no es toleri ni la violència masclista ni els abusos de poder propis del patriarcat. Volem una vila pintada de lila per a tothom.
14. Treballem per a preservar, donar a conèixer i donar valor el nostre patrimoni artístic i cultural. 15. Ens mou la cultura. Proposem la construcció de la biblioteca municipal “1 d'octubre” a l'antiga caserna de la guàrdia civil. Connectada amb la xarxa de biblioteques de la Diputació de Barcelona. Un espai modern i multifuncional, punt de trobada i pol d'atracció de noves iniciatives culturals. 16. Treballem per la implementació d'un passeig, on es redueixen el nombre de camions per dins el poble i puguem passejar d'una manera tranquil·la per el nostre poble.
17. Volem de Calaf una vila amb més espais verds, per poder gaudir de l'aire lliure en família, així com volem crear una anella verda amb un recorregut senyalitzat i segur per poder sortir a caminar, a córrer o anar amb bicicleta contemplant la naturalesa. 18. L'aigua és un recurs estratègic pel nostre benestar. Cal garantir-ne una bona gestió, una bona qualitat i fer-ne ús responsable. Per aquests motius volem municipalitzar el servei de l'aigua i el clavegueram, recuperar-ne la gestió integral i estudiar noves possibilitats d'abastament prioritzant sempre la qualitat de l'aigua.
19. Fotovoltàica, eòlica, geotèrmica, biomassa, biogas… Aquestes són les energies que ens obren les portes per aconseguir una vila més sostenible.Calaf no pot renunciar al futur. Aplicarem doncs, en la mesura del possible, aquestes fonts d'energia. 20. Amb el porta a porta aconseguirem recuperar espais públics i un poble més net sense males olors. Si reciclem bé el cost tendeix a ser més baix. Volem una vila neta. 21. Convivència, cohesió, civisme, equitat, justícia social, respecte… Volem que aquests valors i d'altres que decidim tots junts identifiquin la nostra vila. Perquè volem que Calaf sigui un poble per viure'l.