Calaf és una vila i municipi situat al nord de la comarca de l'Anoia. Amb 3.549 habitants (2023), és el principal nucli de població de la comarca natural de l'Alta Segarra. Quant a extensió, en canvi, és el cinquè municipi més petit de la zona. Calaf es troba al nord-est de l'Altiplà de la Segarra, a una altitud mitjana de 680 msnm, envoltat de camps de secà i rouredes.
La vila de Calaf té uns mil anys d'història, remuntant-se a l'època de la Reconquesta. El poble medieval va créixer al voltant del castell de Calaf, i no ha parat de desenvolupar-se fins a l'actualitat. No obstant això, el llogaret no va esdevenir vila fins al segle XI, el mateix segle que es va construir el campanar i la façana de l'església del poble i es va començar a desenvolupar econòmicament. Durant la Guerra de Successió, la vila fou objecte d'atacs per part de les forces borbòniques i, més tard, va acollir el quarter general del Duc de Vendôme durant la batalla dels Prats de Rei de 1711.
Al segle següent, la vila va notar els efectes de la Guerra del Francès i, durant la Primera guerra carlina, s'hi va dur a terme un setge.
Al segle XX, a causa de la Guerra Civil, l'església de Sant Jaume va ser cremada i el capellà assassinat. Durant les dècades següents, la vila es va recuperar i es va expandir notablement fora del nucli antic, a més de guanyar importància la mineria de carbó que es portava a terme al municipi.
Avui dia, Calaf ha esdevingut el centre entre els pobles del voltant, en bona part gràcies als serveis que ofereix, al mercat del dissabte i per trobar-se molt ben comunicat, entre les carreteres C-25 i C-1412.