Calaf es mobilitza contra la violència masclista amb activitats per a joves i la publicació de la guia 'No m'ho diguis més'

Dilluns, 2 de desembre de 2024

Calaf es va sumar la setmana del 25 al 29 de novembre a la lluita contra la violència masclista amb un conjunt d'activitats amb especial atenció als joves. Durant els actes, es va aprofitar per presentar una guia elaborada per la regidoria d'Equitat de Calaf, que dona a conèixer recursos i eines per identificar i abordar violències masclistes

El mateix dilluns 25 de novembre, es va donar el tret de sortida als actes amb la lectura del manifest institucional i un minut de silenci davant de l'Ajuntament a les 12h on hi vam participar membres de la corporació municipal. 

A la tarda, a les 17h, va tenir lloc una taula rodona a la sala d'actes on les persones participants van reflexionar amb grans especialistes en la matèria, persones que treballen en serveis d'acompanyament a dones i en la seva recuperació, com són el SIAD i el SIE i amb un especialista en violència digital sexual. Entre altres qüestions, es va posar de manifest que la violència digital ja és una de les formes més freqüents de violència masclista i que està afectant considerablement la joventut. De fet, el 80% de l'assetjament s'exerceix en xarxes socials.

Els dies 27 i 28 de novembre es van fer actes a l'Institut  Alexandre de Riquer de Calaf. El dimecres 27 es va tornar a impartir un taller d'autodefensa feminista a l'INS, on les alumnes van aprendre eines físiques, psicològiques i socials per a prevenir i enfrontar situacions de violència, explorant les capacitats de cadascuna i fomentant la sororitat entre elles. A més, el dijous 28 també es va fer una xerrada per trencar amb els mites de l'amor romàntic on es va parlar de com identificar i reconèixer conductes tòxiques i com construir des de la llibertat un model de relacions i vincles afectius i sexuals sense mandats imposats, parlant i pactant l'amor amb consens. 

Encesa d'espelmes en record a les 51 assassinades per violència masclista

Enguany, han estat assassinades 41 dones víctimes de violència masclista a mans de la seva parella o exparella i 10 infants per casos de violència vicària (quan l'agressor és el pare o parella de la mare i ho fa per fer-li el més gran mal possible a ella). Per això, amb la col·laboració de la Comissió Lila de l'Institut es va voler recordar i commemorar aquestes criatures amb una encesa de 51 espelmes que tenien pintat el nom de les assassinades i frases reivindicatives.

L'acte s'havia de realitzar el mateix 25N, però a causa de la pluja, finalment es va fer el dimecres 27 de novembre al vespre a la plaça dels Arbres.

Finalment, el dijous 28 de novembre es van cloure els actes del 25N amb una activitat de caire més cultural amb la xerrada-concert "El blues d'elles" amb Queralt Albinyana on es va fer un recorregut per la història del Blues, sobretot a través de les seves cantants i compositores femenines amb un repertori molt variat que abarcada des del temps de les "dames del Blues" dels anys 20 fins a l'actualitat. 

"No m'ho diguis més", la nova guia feta per la regidoria d'Equitat

Al llarg dels diferents actes, també es va explicar i repartir un fulletó informatiu sobre violència masclista fet des de la regidoria d'Equitat: la guia "No m'ho diguis més". Aquesta pretén ser un instrument útil per a tota la ciutadania, per tal d'identificar i abordar manifestacions diverses de violències masclistes, tant si és la persona que les pateix o algú del seu entorn.  

Tal com s'hi explica, darrere de les violències físiques s'amaguen altres tipus de violències (psicològica, sexual, econòmica, digital, ambiental, vicària…) més subtils i el perillós és la dificultat d'identificació i romanen ignorades en l'àmbit del quotidià, fins i tot legitimades per l'entorn social.

A més, la guia disposa d'informació sobre els diversos recursos i serveis presents dins i fora del municipi de Calaf als quals ens podem dirigir. Aquests recursos són totalment gratuïts, confidencials, no fa falta denunciar i són espais de seguretat, on s'acompanyen a les dones, criatures i persones LGTBIQ+ aportant una escolta activa.

Des de la regidoria d'Equitat, volen posar de manifest que cal que hi hagi una responsabilitat col·lectiva, ampliant la mirada i posant importància en la prevenció, sensibilització i en la resposta social davant d'elles. És important trencar el silenci, la por i la vergonya i per això, cal saber detectar els senyals d'alarma com poden ser “bromes” sexistes, situacions de hipercontrol en xarxes socials, comportament gelós, generar dependència, xantatge emocional, amenaçar amb el suïcidi...

Darrera actualització: 2.12.2024 | 21:33