El Ple de Calaf aprova el nou Protocol contra les violències masclistes en espais d’oci

Dimecres, 23 de desembre de 2020
També es va aprovar la contractació del servei i subministrament del Porta a Porta i es va incloure per urgència a l'ordre del dia una moció presentada pels dos grups de l'oposició “a favor de l'entesa per retornar al diàleg i salvar la biblioteca” que no es va aprovar, ja que l'equip de govern hi va votar en contra

Calaf va celebrar aquest dilluns 21 de desembre el darrer Ple del 2020 de forma telemàtica. El primer punt de l'ordre del dia va ser l'aprovació del nou Protocol contra les violències masclistes en espais d'oci que es va aprovar per unanimitat. 

La Regidora de Polítiques feministes i Igualtat, Bet Miquel, va explicar que durant aquest any 2020, a través d'una subvenció de l'Oficina de les Dones i LGTBI de la Diputació de Barcelona, s'ha pogut elaborar el Protocol de violències sexuals en espais d'oci nocturn amb l'autoria de l'Equip de Dones amb Empenta. Segons va informar la regidora, el protocol s'ha treballat i desenvolupat amb perspectiva feminista i des d'un enfocament interseccional i inclusiu que atén a les diversitats de totes les persones que participen de la festa.

Pel que fa a la seva elaboració, Miquel va detallar que al llarg del 2020 es van desenvolupar diferents eines que van permetre incorporar diferents visions i definir i constituir diversos espais de participació. Per una banda, un grup motor format per tècniques de l'Ajuntament de Calaf i la mateixa regidora i per l'altra, una comissió participativa conformada per ciutadania i professionals del territori, on es va potenciar la participació de col·lectius i entitats, així com de persones sensibilitzades amb la temàtica. Aquestes van establir el marc teòric des del qual treballar (principis, límits i potencialitats) i les principals idees a desenvolupar en el pla d'acció, protocol i avaluació. Per dur-lo a terme, es va passar per diverses fases. La primera va ser la de contextualització, informació i sensibilització. La següent fase va implicar el desenvolupament d'una diagnosi municipal i la tercera va estar marcada per la realització d'una formació en perspectiva de gènere, violències masclistes, violències sexuals i la LGBTI-fòbia amb agents clau. Tot seguit, va iniciar-se la fase d'elaboració del protocol i, finalment, la fase de validació i avaluació.

Sobre el contingut, la regidora va explicar que en el protocol s'hi estableixen línies d'acció específiques que es situen en els sis àmbits d'acció en els que cal actuar per l'erradicació de la violència contra les dones: prevenció, sensibilització, detecció, atenció, recuperació i reparació. A més, també inclou un circuit específic que descriu els principis d'actuació a seguir pel que fa a l'atenció d'agressions en els espais d'oci.

Finalment, va destacar i agrair a totes les persones que hi van participar: Dones de vetlla, AFA Escola Alta Segarra, AFA INS Alexandre de Riquer, AEiG Alexandre de Riquer, La Polseguera, Xarxa de Nouvingudes, Futbol les Garrigues, Diables Alta Segarra, EFSAS, UE Calaf, Serveis Socials, SIAD Anoia. I totes les persones entrevistades, les persones anònimes que han omplert els qüestionari i les persones que han participat a les sessions de formació i propostes.

Un pas més cap a la implantació del Porta a Porta amb l'adjudicació del contracte mixt de subministrament i servei

D'altra banda, també es va aprovar - amb els tres vots en contra de l'oposició - la resolució de l'expedient de revisió d'ofici instada a través de les actuacions d'investigació de l'Oficina Antifrau per l'execució d'unes obres el 2012 a la piscina municipal, ja que la Comissió Jurídica Assessora en el seu informe considera el decret de contractació nul de ple dret.

Finalment, es va aprovar per unanimitat l'adhesió a la pròrroga excepcional del contracte derivat de l'Acord marc de subministrament d'energia elèctrica i - amb l'abstenció de Junts per Catalunya-Calaf i els vots en contra del GIC - també es va aprovar l'adjudicació del contracte mixt de subministrament i serveis per a la implantació de la recollida selectiva porta a porta de Calaf. El regidor de Medi Ambient, Tomàs Agulló, va explicar totes les tasques que ja s'havien realitzat entorn del Porta a Porta com: les reunions amb comerciants, comerços i escales de veïns per determinar els tipus de contenidors o el lloc on  ubicar-los; l'elaboració d'una web i dels diferents materials divulgatius com un imant de nevera amb el calendari de recollida, fulletons, etc; la redacció del projecte de millora de la deixalleria de Calaf i licitació de les obres; l' encàrrec del procés de construcció del camió de recollida i  la contractació dels diferents cubells xipats que es repartiran a tota la població, punt que es presentava i votava avui al Ple. 

Davant dels dubtes dels dos grups de l'oposició, al considerar que la recollida selectiva domiciliària no era el millor sistema i que, ara mateix, no li veien cap benefici sinó, només una despesa econòmica, Agulló va llegir un tuit dirigit als alcaldes i alcaldesses escrit pel mateix Director de l'Agència Catalana de Residus. Segons aquest,  el sistema Porta a porta és actualment el més adient i a mitjà termini permetrà aplicar una “taxa justa” al pagament per generació. L'alcalde, Jordi Badia, a més, va afegir les darreres dades publicades als mitjans de comunicació on es demostrava que els municipis que han implantat darrerament el sistema de recollida porta a porta, han millorat moltíssim les dades de reciclatge. 

La polèmica pel futur de la biblioteca ubicada a l'INS arriba al Ple 

Junts per Calaf i el Grup d'Independents per Calaf van presentar una moció amb caràcter d'urgència on demanaven a l'equip de govern “entesa per retornar al diàleg i salvar la biblioteca”. Els dos grups de l'oposició  demanaven concretament el compromís de l'Ajuntament a seguir aportant el finançament necessari per al desenvolupament habitual de la biblioteca situada a l'INS Alexandre de Riquer, i que - al marge d'altres serveis similars que pugui prestar el consistori – permetés la continuïtat del servei de l'Institut. Els portaveus Jaume Simó i Joan Caballol van argumentar que calia considerar aquesta opció com a  “agraïment als serveis prestats durant més de 20 anys per l'Institut”, després que aquest assumís la gestió un cop suprimit el servei de biblioteca per part de l'Obra Social de La Caixa. Simó i Caballol també van incidir en què no entraven a valorar qui tenia la raó formal, ni legal.

“Ni traslladem, ni ens enduem res, ni tanquem res, nosaltres obrim un nou espai”, així de contundent es va manifestar l'alcalde, Jordi Badia, en resposta a la moció. Badia va explicar que no era cert que l'Ajuntament traslladi la biblioteca de l'INS o la tanqui, ja que ells la poden mantenir amb el seu fons bibliogràfic, i que simplement, l'Ajuntament vol apostar per oferir un nou servei de préstec de llibres a l'IMFP fins que arribi la futura biblioteca municipal.

Badia va aclarir tampoc era cert que la decisió presa respecte a la biblioteca de l'INS sigui unilateral i precipitada, sinó que era fruit de molts anys de negociacions amb l'Institut i que finalment, el 2019, els va portar a establir un conveni de cogestió, on l'Ajuntament assumia el 100%, però a canvi l'INS assumia certs compromisos com, per exemple, ampliar l'horari més enllà de l'horari escolar o assumir la compra de fons. Així doncs, un dels motius perquè ara s'opti per no renovar el conveni era que aquesta cogestió durant dos anys, no ha funcionat. 

La moció no es va aprovar, ja que l'equip de govern hi va votar en contra. 
 

Darrera actualització: 21.09.2023 | 12:57