Les dades de reciclatge de Calaf s'han estancat respecte al 2017 quan es va reciclar entorn el 35% de la brossa generada. Entre els mesos de gener i abril, els calafins i calafines han reciclat el 37% dels residus, cosa que suposa un mínim increment, però que es manté lluny de l'objectiu marcat d'arribar al 60% abans del 2020.
El repte continua estant en la matèria orgànica, ja que la part que es recicla és el 15% del total de reciclatge quan l'ideal seria el 44% i en el rebuig, ja que suposa el 70% del reciclatge quan l'ideal seria que no superés el 16%.
Pel que fa al vidre, paper i cartró suposen aproximadament un 6% cada un de les dades de reciclatge total, quan l'ideal seria que suposessin el 14%.
L'ampliació de l'horari de la deixalleria en dispara el seu ús
Pel que fa a la utilització de la deixalleria les dades són molt bones, ja que s'hamultiplicat per 10 el seu ús respecte al 2017. Després que aquest any s'ampliessin els horaris de la deixalleria, s'ha passat dels 11 usuaris que van utilitzar-la el primer trimestre de l'any als 119 usuaris. Tot i això, també s'han abandonat fins a 15 vegades residus fora de la porta, alguns dels quals eren tòxics i podien suposar un perills per la salut pública com el cas del fibrociment que pot causar càncer de pulmó, asbestosi o fibrosi pulmonar si es trenca.
En aquest sentit, en les setmanes vinents es retiraran els residus de fibrociment que s'han dipositat de forma errònia a la deixalleria i suposaran un cost d'uns 1.000 euros a l'Ajuntament. L'empresa especialitzada en amiant que fa aquesta gestió i que els veïns han de contractar és Mulé Calaf. D'altra banda, durant aquestes setmanes també es farà la retirada de tots els cartutxos i tòners d'impressora i la retirada de la meitat dels pneumàtics que tindrà un cost d'uns 3.000 euros aproximadament.
S'elabora una "Guia de reciclatge i prevenció de residus"
Per millorar el reciclatge, l'Ajuntament de Calaf, des de la Regidoria de Medi Ambient, ha impulsat l'elaboració de la "Guia de reciclatge i prevenció de residus" . Segons Teresa Torrijos, regidora de Medi Ambient, l'objectiu és que "es converteixi en una eina d'ajuda essencial en el nostre dia a dia, ja que resoldre el problema de les deixalles requereix un compromís continu per part de tots cap a un canvi d'hàbits".
La guia inclourà bones pràctiques i consells relacionats amb cada un dels residus –orgànic, paper i cartró, vidre, envasos, olis vegetals, roba, medicaments i rebuig - i es repartirà casa per casa al llarg del mes de juny.
Aquesta publicació s'inclou dins la campanya "Calaf vila verda" que durant tot el 2018 preveu realitzar accions informatives i de sensibilització amb l'objectiu de conscienciar i promoure la sostenibilitat ambiental.