Els Mossos comparteixen dades de delinqüència i consells de seguretat entre la ciutadania de Calaf

Dijous, 17 d’octubre de 2024

La xerrada en matèria de seguretat va tenir lloc el dimarts 15 d’octubre a les 20 h a la sala d'actes de Calaf. Hi van assistir una vintena de persones que van poder conèixer dades reals, resoldre dubtes i compartir inquietuds. Els Mossos van informar que a partir del 5 de novembre utilitzaran cada dimarts l’Oficina de Turisme de Calaf de 10h a 13h com a oficina descentralitzada de recollida de denúncies i per resoldre qualsevol dubte de seguretat.

Una vintena de persones van assistir aquest dimarts 15 d’octubre al vespre, a la sala d’actes, a la sessió informativa de seguretat a càrrec de Ruben Rubio, cap de l’Oficina de Relacions a la Comunitat dels Mossos d’Esquadra a l’Anoia. En una primera part, Rubio va donar algunes dades pel que fa a la seguretat del municipi. En relació amb l’activitat policial, el servei de patrullatge per part dels Mossos s’ha incrementat un 20,8% mensual en comparació al 2023, realitzant un increment d’identificacions a persones i vehicles. D’altra banda, pel que fa a l’activitat delictiva de Calaf, la comparativa de dades, de gener a agost d’aquest any amb l’any anterior, reflecteix un descens del 9,5% en relació amb els delictes contra el patrimoni. A més, la taxa de criminalitat (feta per 1.000 habitants) es situa a Calaf en un 27% quan a la Catalunya Central és del 36,6% i a l’Anoia del 36,1%.

La “Sembra” i la “Mimosa” dos mètodes de robatoris detectats a Calaf

El cap de l’Oficina de Relacions a la Comunitat dels Mossos d’Esquadra també va explicar i alertar als assistents sobre “la sembra” i “la mimosa”, dues maniobres de distracció que fan servir els delinqüents per robar. El mètode sembra consisteix en distreure una persona quan està guardant les compres al maleter o pujant al seu vehicle fent-li creure que li ha caigut algun objecte a terra – monedes, bitllets, ulleres, claus… -. Mentrestant, una altra persona còmplice aprofita per obrir la porta del copilot o el maleter i robar-li la bossa o altres objectes de valor de dins del cotxe. Aquest tipus de maniobra es sol fer als pàrquings del supermercat i a Calaf, concretament, s’ha denunciat al pàrquing de la Serradora els dissabtes de Mercat. El mètode mimosa també és coneix com l’abraçada del "teletubie" i es sol fer a gent d’avançada edat. Consisteix en què habitualment una dona s’apropa a la víctima i l’abraça o s’hi dirigeix de forma afectuosa com si es coneguessin, agafant-li les mans, per exemple. Mentre la persona es queda distreta pensant en perquè no el reconeix, li roben la cartera, alguna joia o objecte de valor.

Finalment, els Mossos d'Esquadra van informar que a partir del 5 de novembre utilitzaran cada dimarts l’Oficina de Turisme de Calaf de 10h a 13h com a oficina descentralitzada de recollida de denúncies i per resoldre qualsevol dubte de seguretat.

Les càmeres de seguretat i les polseres identificadores algunes de les qüestions plantejades per la ciutadania

En el torn de precs i preguntes, la ciutadania va demanar si era legal col·locar càmeres particulars als domicilis. El Mossos van explicar que si enfoquen la propietat no hi ha problema, però també van aconsellar que siguin visibles perquè així són més dissuasives. A més, van recordar que el problema no és tant gravar a la gent sense el consentiment, sinó, l’ús que es fa després d’aquestes imatges, ja que poden vulnerar el dret a la intimitat. Per això, van aconsellar no enviar mai aquest tipus de gravacions per xarxes socials o grups de whatsapp, per exemple. En aquest sentit, l’alcaldessa, Montse Masses, va explicar que el 2025 està previst instal·lar les càmeres de lectura de matrícules a les entrades del municipi. D’altra banda, algunes persones van expressar sentir-se preocupades per veure persones amb polseres de vigilància. Els Mossos van explicar que aquesta mesura cada vegada serà més estesa i que cal acostumar-s’hi, ja que en alguns casos s’utilitzen polseres de geolocalització com alternativa a la presó preventiva per evitar risc de fuga en investigats en procediments judicials.

Darrera actualització: 30.10.2024 | 07:57