Es restaura la façana de la Casa Felip

Dimarts, 16 de juny de 2020
Les obres han tingut un cost de 15.125,00€  i s'han finançat gràcies a una subvenció de la Diputació de Barcelona dins del programa Edificis singulars i béns patrimonials

Gràcies a una subvenció de la Diputació de Barcelona dins del programa Edificis singulars i Béns patrimonials, durant els mesos de maig i juny s'ha procedit a la restauració de la façana de la Casa Felip.

La façana, que ja havia estat reconstruïda anteriorment, estava en procés de degradació, possiblement per la intervenció del rejuntat amb morters de pòrtland, les inclemències el temps i les humitats que es van produir fa un temps a la teulada de la casa consistorial. 

Els treballs de restauració actuals han tingut un cost de 15.125,00€ i s'han dut a terme per una empresa experta en restauració de patrimoni arquitectònic, l'Albert Gasset Majó, amb una acurada intervenció arquitectònica. S'ha restaurat amb morter original, material molt adequat per la pedra sorrenca  i la seva neteja i a més, s'ha col·locat un enllosat a les balconades  per protegir els detalls i motllures existents. El conjunt està acabat amb una barbacana o ràfec moderna i que engloba tot l'edifici consistorial.

L'Albert Gasset ha intervingut en edificis com la Portalada del Santuari de Sant Ramón, la restauració del sepulcre de Ramón Folch VI de Cardona al monestir de Poblet, i en el cas de Calaf, al portal de Xuriguera i al Portal de l'Hospital del nucli antic.

La Casa Felip, un Bé Cultural d'Interès Nacional 

Aquest edifici està inclòs a la llista de monuments de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic Català per al municipi de Calaf, i està declarat des del 25/11/2003  com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) amb la classificació de monument històric.
De tot el conjunt de la casa, s'ha conservat la façana que és del segle XVII i és d'estil Barroc, treballada amb pedra a l'exterior tot i que l'edificació interior es recent de quan es va construir el nou Ajuntament l'any 1987. Esta construïda sobre dues arcades que formen el porxo que comunica la plaça Gran amb la plaça de les Eres i disposa de dues plantes. Damunt es distribueixen simètricament sis obertures rectangulars, dues finestres i un balcó al primer pis i tres balconeres al segons pis. L'element més decorat i treballat és la llinda del balcó del primer pis, ornamentada amb una petxina de Sant Jaume, ja que està al costat de l'església Parroquial. Els brancals estan remats per dues mènsules clàssiques ornamentades .
D'altra banda, la façana també presenta carreus escairats en disposició horitzontal i sobre la primera planta destaca un balcó central amb barana treballada de forja. Finalment, sobre la llinda s'evidencia la inscripció 1749, en un períodes que s'inicia la difusió del corrent neoclàssic. 

Darrera actualització: 21.09.2023 | 12:55