L’Economia Social i Solidària es mostra a Calaf per seguir arrelant a l’Alta Segarra

Dissabte, 7 de juliol de 2018
El passat dissabte 7 de juliol la jornada de l'Economia Social i Solidària (ESS) de l'Alta Segarra va portar a Calaf projectes i iniciatives amb l'objectiu de visibilitzar i compartir experiències que puguin enfortir a la comarca aquest àmbit de l'economia.

Productes alimentaris, informació o contractació de serveis d'energia, finances ètiques i comunicacions, cerveses, serveis turístics locals o vi de nous, són alguns dels productes i serveis que les persones que es van acostar a la plaça dels arbres de Calaf van trobar en la mostra d'entitats. Al mateix espai desenes d'infants van poder gaudir d'un taller on van conèixer les característiques de diferents fruites i on es pretenia popularitzar i promoure el consum d'aquests aliments. Paral·lelament el productor local, Arnau Vilaseca, va fer una xerrada/taller sobre l'impuls d'aquest àmbit econòmic.

A la tarda, a la sala d'actes municipal, la tècnica de l'Ajuntament de Manlleu, Betlem Parés, va explicar la tasca del consistori osonenc en matèria de promoció de l'ESS, destacant que aquest Ajuntament fa 15 anys que fomenta iniciatives per fer créixer el sector, convertint-se en un dels referents en aquest àmbit. Entre d'altres projectes, Parés va centrar la seva intervenció en descriure la tasca de la Xarxa de Municipis per l'Economia Social i Solidària. Una xarxa que compta ja amb 36 municipis adherits i que té la voluntat de compartir experiències i recursos entre municipis afins a l'ESS. Finalment Parés,va parlar de la Xarxa de l'Economia Social i Solidària de Manlleu, una xarxa local promoguda per l'Ajuntament del municipi i que compta amb 18 iniciatives que progressivament ha anat agafant més autonomia i ha necessitat menys dinamització i suport de l'administració.

Tot seguit la membre de la iniciativa de mapa col·laboratiu Pam a Pam, Laura Muixí, va explicar aquesta experiència promoguda per la XES i per SETEM. Aquest projecte de mapeig col·laboratiu neix com a iniciativa per visualitzar espais on consumir productes o serveis de forma conscient i responsable. Segons Muixí, amb el temps Pam a Pam ha anat més enllà de ser un referent per al consum i actualment diferents projectes s'organitzen a nivell territorial per crear xarxes de suport i foment de l'ESS en general. Muixí també va descriure els objectius i funcions de la Xarxa d'Economia Solidària(XES), una organització formada per més 300 entitats de tot Catalunya. Entre altres accions, la XES promou el Balanç Social, una eina que a partir de diferents indicadors permet elaborar un informe sobre l'impacte i la responsabilitat social dels projectes. Per altra banda la XES també impulsa la creació de grups locals i l'organització de la fira de l'Economia Social i Solidària de Catalunya, que se celebra a finals d'octubre al recinte Fabra i Coats de Barcelona.

La jornada va ser promoguda per la Mancomunitat de l'Alta Segarra i l'Ajuntament de Calaf, i va comptar amb el finançament de la Diputació de Barcelona i amb el suport de la cooperativa l'Arada i l'Ateneu cooperatiu de la Catalunya Central. La jornada va comptar amb la participació del Consell Comarcal de l'Anoia i AnoiaActiva.

Darrera actualització: 21.09.2023 | 12:39