Públic nombrós a la xerrada sobre “La maternitat d'Elna”

Divendres, 31 d’octubre de 2008

Aquest dijous, 30 d'octubre, va tenir lloc a la Biblioteca Municipal, a l'IES Alexandre de Riquer, una xerrada a càrrec de la historiadora Assumpta Montellà sobre “La maternitat d'Elna”. La conferència estava emmarcada dins del Pla Educatiu d'Entorn de l'Ajuntament de Calaf i coordinada per l'IES Alexandre de Riquer.
La conferenciant va explicar pas a pas i d'una manera molt emotiva, a la vegada que detallada, tot el recorregut i els fruits de la seva investigació sobre les persones que es van exiliar a França després de la Guerra Civil espanyola.


Va explicar com els refugiats que varen arribar a França l'any 1939 van ser duts a les platges d'Argilés, on eren tractats d'una manera inhumana (envoltats de tanques de filferro, dormint a la sorra, menjant pa sec i poca cosa més…), i amb unes condicions sanitàries inexistents (sense aigua potable, naixement de nadons a la sorra mateix…).
L'autora va anar exposant la seva recerca fins que va poder trobar la persona que s'havia fet càrrec durant aquells anys, del 1939 al 1944, de les mares embarassades i els nens que naixien: l'Elisabeth Eidenbenz. Aquesta era una  noia suïssa, que gràcies a un tractat amb el govern francès podia treure de la platja d'Argilés les dones que estaven a punt de parir i dur-les a una casa que havia habilitat prop d'allí, a Elna. Gràcies a ella, tant les mares com els nadons podrien estar en unes condicions més humanes. Així, l'Assumpta Montellà va poder constatar en els arxius d'Elna que havien nascut 597 nens a la Maternitat d'Elna, molts dels quals eren catalans.


També va explicar, entre d'altres vivències, l'homenatge institucional per part de la Generalitat de Catalunya  que va rebre  aquesta heroïna, que per cert encara està viva, i l'agraïment de tots els “nens d'Elna” i els seus familiars.
La conferència va acabar amb una petita projecció on es podien veure documents gràfics sobre la Maternitat d'Elna i a la mateixa Elisabeth Eidenbenz parlant sobre la seva experiència.
Per acabar volem dir que va ser una xerrada que va agradar molt als assistents, i tots van elogiar les dots de la conferenciant i la manera com va tractar el tema. Val a dir que el públic era nombrós, i com s'ha dit, molt interessat en el tema.
També volem afegir que aquesta xerrada s'havia fet a la tarda per als alumnes de Batxillerat de l'Institut, que van poder gaudir de les explicacions i les vivències de la conferenciant. Segons els seus comentaris posteriors, la xerrada els va interessar i  impressionar molt.


Darrera actualització: 21.09.2023 | 11:57