Pujol repassa passat i futur de Catalunya en la conferència inaugural del Mil·lenari

Dimarts, 6 de maig de 2014
Unes dues-centes persones van participar divendres passat del segon acte inaugural de Mil·lenari, en aquesta ocasió presidit pel Molt Honorable President Jordi Pujol. La capella dels Dolors de l'església de Sant Jaume es va omplir de gom a gom per escoltar la conferència de qui fou president de la Generalitat durant vint-i-tres anys.
 

Pujol va arribar a Calaf acompanyat de Marta Ferrusola cap a dos quarts de vuit de la tarda, i va ser rebut a l'Ajuntament per l'alcaldessa, Maria Antònia Trullàs, i l'equip de govern. Després de conversar una estona en un ambient distès i amb la simpatia que el caracteritza, Jordi Pujol va signar al Llibre d'Honor del Municipi i rebé de mans de l'alcaldessa un obsequi commemoratiu del Mil·lenari de Calaf.

Abans d'entrar a l'església, Jordi Pujol i Marta Ferrusola van saludar Mn. Joan Sanglas i el seu conegut calafí Joan Graells; tots plegats van dirigir-se cap a la capella dels Dolors, ja plena de públic. Després d'una breu presentació de Mn. Joan Sanglas i de Conxita Solà, l'acte va començar amb la primera part de l'original espectacle "Llibre vermell. Una visió contemporània del còdex montserratí", a càrrec dels músics Pep Massana i Carles Viarnés. La posada en escena i les sonoritats de l'organistrum i del violí octavat van sorprendre els assistents, convidant-los a viatjar en el temps a través de la música.

Catalunya i Europa
Joan Graells va ser l'encarregat d'introduir la conferència "El Mil·lenari del país", amb la qual el president Pujol va fer un extens repàs pels moments claus de la història de Catalunya, des de la Reconquesta i fins a l'actualitat. El conferenciant va voler destacar el caràcter europeu de la nostra nació, afirmant que "som europeus des del naixement; Catalunya sempre ha defensat la idea d'Europa, fins i tot quan Espanya i el franquisme hi eren contraris". El president també va fer al·lusió al fet que Catalunya ha estat sempre terra de pas i d'acollida, i a la capacitat d'esforç del país "superant reptes com van ser el franquisme, la persecució de la llengua, ara la crisi...".

Pujol també va recordar que "Catalunya és una nació de llengua i cultura, no d'ètnia", i en aquest sentit va afegir que "hi ha molta gent que ha vingut de fora, que s'hi han establert i que s'hi han integrat".

Tot aquest repàs històric va conduir Pujol fins a la situació actual, i era inevitable la referència a les relacions entre Catalunya i Espanya. El president va recuperar un fragment del seu discurs per al Mil·lenari del país, l'any 1988, i va dir que malauradament el context actual no fa possible garantir el reconeixement de Catalunya com a subjecte polític, ni protegir l'ús de la llengua. Pujol va reconèixer que ell havia defensat un bon encaix de Catalunya dins Espanya durant tota la seva trajectòria política, però que les circumstàncies li han fet evident que això ja no és possible, i que el que necessita Catalunya és la independència.

Acabada la conferència, l'alcaldessa Maria Antònia Trullàs va agrair a tothom la col·laboració i l'assistència en aquest acte. Pep Massana i Carles Viarnés van encarregar-se de cloure la vetllada, amb un nou fragment del "Llibre vermell".

Proper conferenciant: Mn. Pladevall
La propera conferència prevista dins dels actes del Mil·lenari anirà a càrrec de Mn. Antoni Pladevall i portarà per títol "El primer document de Calaf". Serà el divendres 30 de maig.

 

Darrera actualització: 21.09.2023 | 12:10